Malkoçoğlu Balı Bey

2014.03.17 14:28

Malkoçoğlu Balı Bey az Oszmán Birodalom beglerbégje volt.1498-ban Moldvai fejedelemség ugyanebben az évben részt vett a Moldvai lengyel-oszmán háborúban.

(I. János lengyel király eredménytelenül harcolt Moldva és a törökök ellen. Uralkodása alatt foglalták el a törökök Kilija és Bialogrod (Dnyeszterfehérvár) városokat a Fekete-tenger partján.1497-ben hadjáratot vezetett Moldvába.Seregeit III. István moldvai fejedelem kérésére indította el a tatárok ellen, de közben azt remélte, hogy elfoglalhatja Kilia (Chilia) és Belgorod (Akkerman) városát a Duna, ill. a Dnyeszter torkolatánál.István aggódott a király célkitűzései miatt és azt gyanította, János meg akarja fosztani trónjától, hogy helyére saját testvérét, a lengyel Zsigmond herceget ültesse.Amikor Moldva területére léptek a lengyel csapatok, heves ellenállásba ütköztek, és 1497-ben Suceava mellett súlyos vereséget szenvedtek.1498-tól 1501-ig a királyt lekötötte a tatár támadások visszaverése Lengyelország keleti határainál)

Ali Bey legidősebb fia Bali bey a hadsereg jobb szárnyával a lovassággal elindult a Prut folyó mentén,utána átkeltek a Dnyeszteren és a100 kilométerre északnyugatra lévő Lviv irányába haladtak és elfoglalták az ott lévő várost Jaroslawot.Ez a város Varsótól 260km-re a Balti tengertől pedig 500km-re található.Majd elfoglalták Lvivet is.Ez volt az első alkalom,hogy a török portyázások elértek a messzi északra.Ezt követően visszatértek Akkermanba.(Dnyeszterfehérvár-1503-tól 1918-ig a város neve Akkerman volt (oroszul Аккерман), melynek jelentése törökül 'fehér szikla'.)Körülbelül három hónap múlva ismét hadjáratba indult először Podolia majd ismét Galícia volt a cél.(Galíciát kétszer foglalták el a törökök, az 1490-es és 1520-as években.),de viszont ez a hadjárat a nagy hideg miatt nem tartott sokáig.Sírja a Bursa-Yenişehirde Balibey mecset udvarában található.A 2011-ben indult Szulejmán című sorozatban Burak Özçivit alakítja.

By:Gréta Pálinkás.