Ayşe Hafsa Valide Sultana

2014.03.17 14:48

Ayşe Hafsa Valide Sultan,1479-ben született-1534-ben halt meg Konstantinápolyban.Ő volt az első Valide Sultan (anya királynő) az Oszmán Birodalomban , I. Szelim felesége és anyja a későbbi szultánnak,Szulejmánnak.A fia 1520-ban lép trónra.Ő volt az egyik legbefolyásosabb személy a Birodalomban.Gyermekei:Szulejmán,Hatice Sultan,Beyhan Sultan.

A fiával együtt tartózkodott a nyugat Törökországi Manisaban, aki ott kezelte a környező régiók ügyeit 1513-1520 között.A város,hagyomány szerint lakóhelyül szolgál,az oszmán korona hercegek számára(sehzade).Ayşe Hafsa Sultana a kezdeményezője a Manisai "Mesir Festival-nak", a helyi hagyomány még most is folytatódik. Ő volt a kezdeményezője ,egy mecset, egy általános iskola, kollégium és kórház építésének a városban.

Ő volt az első birodalmi "házastárs" ami angol nyelven Sultana(teljes neve: Török, "Valide Sultan", szó szerint "anya királynő"). Már a kezdeti időben is nagy hatalommal bírt.1494.november 6-án látta meg a napvilágot fia, Trabzonban,ki a Szulejmán nevet kapta,később pedig ő lett a szultán,édesapja halála után.

Ayşe Hafsa Sultan 1534 márciusában halt meg,férje mellett temették el Isztambulban a Szelim-mecset (Faith) mauzóleumában.A mauzóleum nagy része elpusztult egy földrengésben 1884-ben,az 1900-as években kezdték el újjáépíteni, az ő sírja ma sokkal egyszerűbb, mint eredetileg épült.

By:Gréta Pálinkás.